Στο καλάθι του μήνα #Μάρτιος

Θαλασσινά

O Μάρτης δε λείπει από τη Σαρακοστή και με αφορμή την αρχή της νηστείας βάζουμε στο καλάθι του μήνα τα θαλασσινά. Τα αγαπάμε όλοι, ως μεζέ ή κυρίως πιάτο δίνουν υπέροχη γεύση και αρώματα στη διατροφή μας. Το χταπόδι, το καλαμάρι, οι σουπιές, οι γαρίδες είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα θαλασσινά, τα οποία αποτελούν τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας.

-Είναι πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βρίσκουμε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ιώδιο και χαλκό.
-Κατατάσσονται στις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν  στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα ψάρια είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία περιέχονται και  στα θαλασσινά, δίνοντάς μας τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
– Σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη νεότερες μελέτες αναφέρουν ότι  η ποσότητα που λαμβάνουμε από τα θαλασσινά δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερίνης από τον οργανισμό. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά, που συναντάμε στα ζωικής προέλευσης προϊόντα, τα οποία επιβαρύνουν τη διατροφή μας.

Tips:

  • Φροντίζουμε να προμηθευόμαστε θαλασσινά από οργανωμένες αγορές. Αν θέλετε να τα βρείτε φρέσκα, αφιερώστε λίγο χρόνο για μια βόλτα στις ψαραγορές. Στην επιλογή των κατεψυγμένων θα πρέπει να επιλέγουμε θαλασσινά που έχουν καταψυχθεί αμέσως μετά την αλίευσή τους και έχουν διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης μέχρι το μαγείρεμά τους.
  • Προτιμήστε να τα μαγειρέψετε βραστά ή ψητά. Όσο νόστιμα και αν είναι τα τηγανητά, οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X