Στο καλάθι του μήνα #Ιούλιος

Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι από τα καλοκαιρινά λαχανικά που μπαίνουν στη διατροφή μας για τα καλά. Έχουν τη δυνατότητα να μαγειρευτούν με πάρα πολλούς τρόπους και τα θρεπτικά συστατικά τους χτυπάνε κόκκινο. Τον Ιούλιο, τα βάζουμε στο καλάθι του μήνα.

Λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες, όμως είναι εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου. Τα 100γρ. παρέχουν μόνο 25 θερμίδες και 95γρ. νερό.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καρωτίνη, η ζεαξανθίνη. Η κατανάλωση κολοκυθιών μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέσω του καλίου και του μαγνησίου, τα κολοκυθάκια δρουν κατά της υπέρτασης. Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες που συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού.

Για να τα αγοράσουμε φρέσκα προσέχουμε να έχουν ζωντανό πράσινο χρώμα χωρίς χτυπήματα. Θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο χωρίς να έχουν πλυθεί, όπου και διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα. Η εποχή τους είναι μέχρι τον Οκτώβριο, αν και υπάρχουν στην αγορά και το χειμώνα, τα οποία όμως καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο.

Tips:

  • Μπορούμε να τα καταναλώσουμε βραστά σαλάτα, σε καλοκαιρινές συνταγές, σε πίτες, με μακαρόνια.
  • Εκτός από τα κολοκύθια μαγειρεύονται και οι ανθοί τους.  Γεμίστε τους  με ρύζι ή τυρί και  απολαύστε ένα καλοκαιρινό πιάτο.
  • Δοκιμάστε στο μουσακά να βάλετε και κολοκυθάκια μαζί με τις μελιτζάνες, το αποτέλεσμα θα σας δώσει μια φρεσκάδα σε κάθε σας μπουκιά.
  • Μην προτιμάτε το τηγάνισμα τους, αφού ψητά ή βραστά δεν επιβαρύνουν τη διατροφή.

Δείτε εδώ τη συνταγή για τα κανελόνια με κολοκύθια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X