Στο άκουσμα της λέξης τσουκνίδα, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο έντονος ερεθισμός στο δέρμα, όταν έρθουμε σε επαφή με αυτήν. Στο καλάθι του Ιανουαρίου θα βάλουμε το πολύτιμο αυτό βότανο, για να γνωρίσουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την ιδιαίτερη γεύση του στην κουζίνα.
Η τσουκνίδα είναι ένας θησαυρός στον κήπο μας με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας. Το ιδιαίτερο τσίμπημά της είναι η δική της ασπίδα ενάντια στα έντομα και τα ζώα, γι’αυτό πρέπει να φοράμε πάντα γάντια, όταν τη συλλέγουμε.
-Η κατανάλωση τσουκνίδας μάς δίνει βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5, ενώ είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης έχει αντιφλεγμονώδεις, διουρητικές, αναλγητικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Δοκιμάστε τσάι με τσουκνίδα για την ανακούφιση από το βήχα.
-Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία, όπως λυκοπένιο, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη, που εμποδίζουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο θεωρείται ότι δρα προληπτικά κατά των καρκινικών κυττάρων.
Tips:
- Συλλέγουμε από καθαρό χωράφι τις τρυφερές κορυφές χωρίς τα σκληρά κοτσανάκια, όπως συμβουλεύει ο Κώστας Μπαζαίος. Πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα πλαστικά γάντια μέχρι τη στιγμή που θα τις ρίξουμε σε βραστό νερό. Αφού τις βράσουμε για πέντε λεπτά,τις στραγγίζουμε, για να τις χρησιμοποιήσουμε στα φαγητά. Αν δεν βρισκόμαστε κοντά σε εξοχή, θα τις βρούμε στις λαϊκές αγορές μέχρι την άνοιξη. Επίσης τις συναντάμε στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, φρέσκες ή αποξηραμένες.Πολύτιμα μέρη αυτού του φυτού είναι η ρίζα και οι σπόροι,τα οποία βρίσκουμε στην αγορά.
- Η δροσερή τους γεύση δίνει άρωμα στις χορτόπιτες, ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας,όπως αναφέρει η Μυρσίνη Λαμπράκη, θα συναντήσουμε την παραδοσιακή συνταγή της τσουκνιδόπιτας. Δοκιμάστε να προσθέσετε τσουκνίδα στην ομελέτα, η γεύση θα σας αρέσει.
Υλικά για 2 άτομα
1 φλ. τσουκνίδα βρασμένη
2 φρέσκα αυγά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε τις τσουκνίδες και σοτάρουμε. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού παραμερίζουμε τα χόρτα, δημιουργώντας χώρο, όπου μέσα σπάμε τα αυγά. Τηγανίζουμε για πέντε λεπτά περίπου και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. Σερβίρουμε ζεστά με φρυγανισμένο ψωμί και ελαιόλαδο.
Διαβάστε επίσης
Στο καλάθι του μήνα #Σπανάκι