Στο καλάθι του μήνα #Ιανουάριος

Τα χειμωνιάτικα λαχανικά έχουν την τιμητική τους και στο καλάθι του μήνα για τον Ιανουάριο επιλέγουμε να βάλουμε το σπανάκι. Είναι από τα πιο περιζήτητα λαχανικά, ενώ έχει φίλους και σπάνια εχθρούς. Οι πολλές εναλλακτικές στη παρασκευή λαχταριστών πιάτων το κάνει αναντικατάστατο.

-Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι μια τροφή εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2,Β6, C, Ε και Κ, αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τον οργανισμό με μαγνήσιο και σίδηρο.

-Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, το σπανάκι θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

– Ο γνωστός σε όλους σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μορφή που απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό. Για να αυξήσετε την απορρόφησή του, συνοδεύστε το με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C όπως λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά.

-Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ. Ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Η σπανακόπιτα στο τραπέζι
Από τα πιο αρωματικά πιάτα με σπανάκι που μας έρχονται στο μυαλό είναι η παραδοσιακή σπανακόπιτα. Προμηθευτείτε από τη λαϊκή αρωματικά χόρτα, όπως σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια, δυόσμο, τσουκνίδα, άνηθο και σίγουρα θα δώσουν μια νότα δροσιάς στη πίτα σας.  Το σπανάκι ταιριάζει όμως και σε πολλές συνταγές ως συνοδευτικό ή βασικό συστατικό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κατανάλωση φρέσκου ως σαλάτα.

Tip:

  • Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.
  • Δώστε προσοχή στο βράσιμο αφού η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό το κάνει να βράζει γρήγορα.
  • Φυλάξτε το στο ψυγείο σε υγρό πανί για λίγες μέρες, αφού όταν μαραθεί δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X