Στο καλάθι του μήνα #Φεβρουάριος

Σέλινο και σελινόριζα

Θρεπτικό και νόστιμο, το σέλινο βοηθάει να ανεβάσουμε τις αντιστάσεις του οργανισμού ενάντια στους ιούς. Ας το βάλουμε, λοιπόν, στο καλάθι του Φεβρουαρίου!

-Από τις πρώτες γεύσεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι, οι αχνιστές σούπες με πολλά λαχανικά ή όσπρια.  Το σέλινο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φωσφόρο. Επίσης έχει υψηλές περιεκτικότητες σε βιταμινές Β1, Β2 και Β6.

-Το σέλινο είναι φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου, ενώ έχουν ωφέλιμη επίδραση στη μείωση χοληστερόλης και βελτιώνουν τη δράση της ινσουλίνης στο αίμα.

-Θεωρείται φυσικό φάρμακο ενάντια στους ιούς και το κρυολόγημα. Περιέχει βιταμίνη C και  φλαβονοειδή που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην αγορά το χειμώνα βρίσκουμε το σέλινο, που το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σάντουιτς, σούπες, ως κύριο συστατικό, μπορεί να μαγειρευτεί με χοιρινό κρέας, με πράσο, ενώ αναδεικνύετε το άρωμά του σε φαγητά φούρνου.
Με ιδιαίτερες προτάσεις μπαίνει στην κουζίνα και η σελινόριζα, η οποία είναι ιδανική για σούπες, πουρέ και κόκκινες σάλτσες. Σε συνδυασμό με κρέας παρέχει πολύτιμες φυτοπροστατευτικές ουσίες που εξισορροπούν τα λιπαρά του κρέατος.

Tips:

  • Όταν αγοράζουμε σέλινο πρέπει να είναι φρέσκο με ζωηρό πράσινο χρώμα. Επειδή αφυδατώνεται εύκολα όσο περισσέψει το ζεματάμε για 2΄ σε αλατισμένο νερό που βράζει, το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και το αποθηκεύετε στην κατάψυξη, έτοιμο για όλες τις χρήσεις.
  • Όταν επιλέγετε σελινόριζα, καλό είναι να προτιμάτε ρίζες στρογγυλές και βαριές είναι πιο ανθεκτική και διατηρείτε στο ψυγείο.
  • Για ένα διαφορετικό συνοδευτικό ψήστε στο φούρνο γλυκοπατάτες και σελινόριζα  με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X