Στο καλάθι του Δεκεμβρίου θα βάλουμε ένα χειμωνιάτικο φρούτο που στολίζει με την παρουσία του τα γιορτινά τραπέζια. Τα κυδώνια για τους αρχαίους Έλληνες ήταν συνδεδεμένα με τη γονιμότητα. Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα κάνουν απαραίτητα στη διατροφή μας, επίσης είναι από τα υλικά που, όταν μπαίνουν στην κουζίνα, αρωματίζουν υπέροχα το χώρο και τη διάθεση.
Τα κυδώνια είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης είναι υψηλή η περιεκτικότητά τους σε κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό. Αποτελoύνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, για αυτό το λόγο δεν αποδίδουν πολλές θερμίδες. Ένα κυδώνι έχει περίπου 52 θερμίδες.
Περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθάνε στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα, ενώ καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.
Στα κυδώνια βρίσκουμε επίσης μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ενώ έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες. Καλό είναι να θυμόμαστε τις ουσίες θεαμίνη και ριβοφλαβίνη που ενισχύουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία.
- Τα κυδώνια είναι σκληρά με όξινη προς στυφή γεύση και γι’ αυτό το λόγο δεν τρώγονται εύκολα ωμά. Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα
- Δοκιμάστε τα ψητά στο φούρνο ή στο τηγάνι μαγειρεμένα με κόκκινο κρασί. Σε αυτήν την εκδοχή μην ξεχάσετε να τα συνδυάσετε με γιαούρτι. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει, αφού αποτελεί πολύ καλή επιλογή για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο.
- Τα κυδώνια αγαπούν την κανέλα και το γαρύφαλλο .
- Δοκιμάστε τα με χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο, για να τους δώσετε γλυκόξινη γεύση.
Με τα πρώτα κυδώνια που αγόρασα λίγο πριν μπει ο Δεκέμβριος είπα να φτιάξω γλυκό του κουταλιού. Η συνταγή απλή και εύκολη από το αγαπημένο μου βιβλίο Κρητική παραδοσιακή κουζίνα, του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη.
Υλικά
• 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
• 1 κιλό ζάχαρη
• 3 ποτήρια νερό
• χυμό από ένα λεμόνι
• 2 κλωνάρια αρμπαρόριζα
• μισό λοβό βανίλιας
• 20 αμύγδαλα ασπρισμένα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια (ζουλιέν) ή τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα κυδώνια. Ξαφρίζουμε τους αφρούς και σε χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε το βράσιμο για 40΄ περίπου μέχρι να δέσει το γλυκό. Στο τέλος προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, τα αμύγδαλα, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.