Στο καλάθι του μήνα #Αύγουστος

Η ντομάτα είναι  ένα από τα λαχανικά που μυρίζουν καλοκαίρι. Δεν απουσιάζει από κανένα σπίτι, αλλά  και από κανένα μποστανάκι. Ας γεμίζουμε το καλάθι του Αυγούστου με κόκκινες ντομάτες.

-Φρέσκια ή επεξεργασμένη σε σάλτσα υπερέχει σε ιδιότητες, αφού περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιταμίνη C έχει αντίγηραντικές και αντίκαρκινικές ιδιότητες. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει στην καλή υγεία του δέρματος.

-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο με αποτέλεσμα να βοηθάει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση του νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αποφεύγετε η κατακράτηση υγρών.

-Η ντομάτα ιδιαίτερα μαγειρεμένη έχει άφθονη ποσότητα από την αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, το οποίο δρα ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου. Το λυκοπένιο μειώνει την κακή χοληστερόλη και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.

-Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες προκαλούν εύκολα κορεσμό, ενώ ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Η χαμηλή θερμιδική αξία  της ντομάτας μας επιτρέπει να την καταναλώνουμε άφοβα σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. 100γρ φρέσκιας ντομάτας δίνει 18 θερμίδες.

 Tips:

  • Απολαύστε την ντομάτα στην εποχή της. Η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά είναι αναντικατάστατα.
  • Δοκιμάστε να την ψήσετε σε λαδόκολλα για 20 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια διαφορετική σαλάτα ντομάτας.
  • Δοκιμάστε την ντομάτα σε γλυκό του κουταλιού, η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη.
  • Η ντομάτα ταιριάζει με τα περισσότερα μυρωδικά, μην της στερήσετε ποτέ τους αγαπημένους φίλους της, το σκόρδο και το βασιλικό.

Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν το μποστανακι τους και αυτή την εποχή γεμίζει το ψυγείο ντομάτες κρατήστε για το χειμώνα.

Για να φτιάξουμε σάλτσα ντομάτας θα χρειαστούμε:

  • 2 κιλά ώριμες ντομάτες
  • 1 κουτ. του γλ. αλάτι
  • 1κουτ. του γλ. ζάχαρη
  • 1 μάτσο φρέσκο βασιλικό

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες. Για να τις τρίψουμε χρησιμοποιούμε το τρίφτη ή το μπλέντερ. Βράζουμε τη σάλτσα σε φαρδιά κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο μισό τη θερμοκρασία και ρίχνουμε αλάτι, ζάχαρη και βασιλικό. Αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Για να την αποθηκεύσουμε έχουμε πλύνει και αποστηρώσει 2 γυάλινα βάζα (καλύτερα με μεταλλικό καπάκι). Θέλουμε να είναι ζεστά τα βάζα και η σάλτσα, τα γεμίζουμε με προσοχή και βάζουμε ελαιόλαδο να καλυφθεί η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε όλα τα φαγητά, όπως και του εμπορίου.

Άλλες συνταγές με ντομάτα:

Ντάκος, Σαλάτα με μελιτζάνα, Κανελόνια με κολοκυθάκια

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X