Στο καλάθι του μήνα #Απρίλιος

Υποδεχόμαστε τον Απρίλιο γεμίζοντας το καλάθι του μήνα με παντζάρια. Είναι τόσες πολλές οι θεραπευτικές τους ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από  αρκετές ασθένειες.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C, φολικό οξύ, υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα. Οι φυτικές ίνες των παντζαριών μειώνουν τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Τα παντζάρια είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση, ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα να δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Ο βολβός έχει υψηλή συγκέντρωση σε ζάχαρα, για αυτό το λόγο ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αν υπάρχει λόγος περιορίστε την κατανάλωση τους και περιοριστείτε περισσότερο στα φύλλα.

Tips:

  • Διατηρούνται στο ψυγείο, σε χάρτινη σακούλα μέχρι και δύο εβδομάδες.
  • Μπορείτε να βράσετε τα κοτσάνια και τους βολβούς να τους ψήσετε στο φούρνο τυλιγμένους σε λαδόκολλα. Με αυτό τον τρόπο δε χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
  • Όταν αγοράζετε παντζάρια, προσέχετε να είναι λεία, στρογγυλά, με βαθύ κόκκινο χρώμα.
  • Δοκιμάστε να φτιάξετε ντιπ παντζαριού με γιαούρτι, σκόρδο και μυρωδικά. Παντζαροσαλάτα με αγουρέλαιο και ξύδι. Ενώ δίνει ξεχωριστεί γεύση στα γλυκά. Προσθέστε 1 φλιτζάνι τριμμένο παντζάρι στο κέικ. Το χρώμα και η γεύση θα σας ενθουσιάσουν.
  • Το παντζάρι είναι ρίζα και όπως όλες οι ρίζες μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο χώμα, έτσι απορροφά όλα του τα συστατικά, για αυτό να είστε απόλυτα σίγουροι από που προμηθεύεστε τα παντζάρια γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των φυτοφάρμακων. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέγετε βιολογικής γεωργίας ακόμα και για τα έτοιμα συσκευασμένα παντζάρια που υπάρχουν στο εμπόριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X