Ρίγανη
Στο καλάθι του Ιουλίου βάζουμε ένα από τα βασικά μυρωδικά της Μεσογείου, τη ρίγανη, η οποία δίνει το άρωμα και τη γεύση της σε πολλές συνταγές. Η εποχή που θα βρούμε φρέσκια άγρια ρίγανη είναι το καλοκαίρι, αφού ανθίζει στα βουνά από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Η ρίγανη που μεγαλώνει σε ξηρά και πετρώδη εδάφη υπερέχει σε αρώματα, γεύση και θρεπτικά συστατικά.
-Η ρίγανη είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης και καταπολεμά τα βακτήρια. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση, ενώ έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι.
-Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.
-Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης
Tips:
- Στην κουζίνα τη χρησιμοποιούμε, φρέσκια αλλά κυρίως αποξηραμένη σε σαλάτες, σάλτσες και σαν άρτυμα στο κρέας. Επίσης αρωματίζει το ελαιόλαδο, το ξύδι, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές.
- Για να διατηρήσετε το άρωμά της θα πρέπει, όταν έχει ξεραθεί να την αποθηκεύεται σε γυάλινα βάζα. Μπορείτε να την τρίψετε ή να την κρατήσετε σε μικρά ματσάκια. Αν τη βρείτε φρέσκια ένας εύκολος τρόπος για να την αποξηράνετε είναι σε δροσερό και καλά αεριζόμενο δωμάτιο.
- Αναζητήστε στις διακοπές σας ή στις λαϊκές αγορές φρέσκια ρίγανη και αποθηκεύστε την καλά, με αυτόν τον τρόπο θα έχετε στο ντουλάπι σας ένα από τα καλύτερα μυρωδικά του κόσμου, την ελληνική ρίγανη.
Διαβάστε επίσης