Βερίκοκα
Τα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Η εποχή τους αρχίζει από τέλος Μαΐου και διαρκεί, ανάλογα με την ποικιλία, μέχρι αρχές Αυγούστου. Στα καλύτερά τους βρίσκονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τότε είναι και η καλύτερη περίοδος για να φτιάξετε μαρμελάδα και γλυκά.
-Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και κάλιο, ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.
-Στο έντονο πορτοκαλί τους χρώμα οφείλεται η αντιοξειδωτική τους δράση, ενώ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
-Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
-Περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, αφού τα 100γρ. μας δίνουν 48kcal.
Στην κουζίνα
- Αναζητήστε βερίκοκα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα.
- Για μέγιστο όφελος, μπορείτε να καταναλώνετε αποξηραμένα βερίκοκα όλο το χρόνο, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα φρέσκα.
- Θα πρέπει να προσέχουμε το χρώμα στα αποξηραμένα βερίκοκα, γιατί πολύ συχνά θειαφίζονται για να πάρουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα αντί του φυσικού τους που είναι καφέ πορτοκαλί.
- Καταναλώστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα στο πρωινό, στις σαλάτες καθώς και μαζί με κρέας όπως χοιρινό ή κοτόπουλο, το αποτέλεσμα θα σας δώσει μια γλυκόξινη σάλτσα πολύ γευστική και αρωματική.
- Μπορείτε να επαναφέρετε τον όγκο τους και τη μαλακή τους υφή, μουσκεύοντάς τα σε χλιαρό νερό για 10-15′.
- Αν έχετε μεγάλη ποσότητα μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε χοντρά κομμάτια στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσετε σε smoothie ή γρανίτες , όπως ακριβώς τις μπανάνες και τις φράουλες.
Photo by https://flic.kr/p/6Ftxq9