Στο καλάθι του μήνα #Νοέμβριος

Μπρόκολο
To μπρόκολο είναι γνωστό ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και έτσι έχει μπει στο μικροσκόπιο πολλών επιστημονικών ερευνών. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάμε να το βρίσκουμε φρέσκο και γεμάτο βιταμίνες ωφέλιμες για την υγεία μας.

-Tο μπρόκολο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, Κ, B, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φολικό οξύ, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο και ασβέστιο.
-Προσφέρει στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
-Περιέχει σουλφοραφάνη που καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.
-Η συχνή κατανάλωση μπρόκολου, βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.
-Έχει θετική δράση στο καρδιαγγειακό, ενώ βοηθάει όσους έχουν αναιμία, καθώς περιέχει σίδηρο. Για να απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος από τον οργανισμό είναι καλύτερα να συνοδεύεται με βιταμίνη C. Ιδανικά με λεμόνι.

Στην κουζίνα

  • Πρέπει να προσέξετε να το πλύνετε πολύ καλά. Ιδανικά σε τρεχούμενο νερό και μετά να το αφήσετε για λίγη ώρα σε μια λεκάνη με νερό και ξίδι ώστε να φύγουν τα όποια κατάλοιπα.
  • Μη μαγειρεύετε πολύ το μπρόκολο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και τα ωφέλημα συστατικά του διατηρούνται περισσότερο όταν είναι ελαφρά βρασμένο ή στον ατμό.

Για έναν υγιεινό τρόπο μαγειρειρέματος χρησιμοποιήστε ατμομάγειρα, ενώ μια οικονομικότερη πρόταση είναι το ανοξείδωτο εξάρτημα ατμού, όπως αυτό εδώ.

  • Δοκιμάστε το μπρόκολο σε ζεστές και δροσερές σαλάτες, σε τάρτες και μακαρονάδες. Ταιριάζει με ντρέσινγκ πορτοκαλιού, ενώ για επιπλέον χρώμα και θρεπτικά συστατικά συνδυάστε το με σπόρους ροδιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X