Στο καλάθι του μήνα #Μάιος


Σχίνος ο μαστιχοφόρος ή μαστιχόδεντρο

Ο μήνας Μάιος είναι κατ’ εξοχήν γεμάτος αρώματα. Ανθισμένα λουλούδια και δέντρα, η θερμοκρασία ανεβαίνει και νιώθεις το καλοκαίρι να σου χτυπάει την πόρτα.  Στο καλάθι του μήνα βάζουμε ένα αξιαγάπητο υλικό, τη Μαστίχα Χίου.

Όπως και να τη χρησιμοποιήσει κάποιος γεμίζει ο τόπος αρώματα που δύσκολα μπορείς να τα συγκρίνεις.

-H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του Μαστιχόδεντρου.  Η έκκριση προκαλείται με χάραγμα του κορμού από αιχμηρό εργαλείο. Κατά την έκκρισή της έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού, αφού στερεοποιηθεί, είναι κρυσταλλική.

-Τα οφέλη της Μαστίχας είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Τα συστατικά της έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ τα έλαια που περιέχει δρουν   επουλωτικά κατά των φλεγμονών  συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Επίσης εμποδίζει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμό.

-Η κατανάλωση της Μαστίχας μας χαρίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Έχει αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

-Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες της Μαστίχας ως φαρμακευτικό προϊόν ή να την εντάξουμε στη καθημερινότητα μας. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να τη γευτούμε είναι σε μορφή τσίχλας. Η ακατέργαστη μορφή της είναι οι κρύσταλλοι, αφού τους κάνουμε σκόνη αρωματίζουμε τα γλυκά, αλλά και τα φαγητά μας. Στην αγορά υπάρχει και με τη μορφή μαστιχέλαιου και το διαχειριζόμαστε όπως και τη σκόνη.

Αρωματίζω

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους κρυστάλλους της μαστίχας είναι απλός. Βάζουμε 2-3 κρυστάλλους με μια κουταλιά ζάχαρη στο μπλέντερ και τα κάνουμε σκόνη. Ακόμα πιο εύκολα τους χτυπάμε στο γουδί.
Η αρωματική αυτή σκόνη μπαίνει σε κρέμες, τσουρέκια, κεικ, κουλουράκια, μαρμελάδες, συνταγές με κρέας(κυρίως χοιρινό)σάλτσες με ντομάτα. Προσοχή όμως στην ποσότητα, σε κάθε συνταγή πρέπει να βάζουμε μέχρι ένα κουταλάκι του γλυκού, γιατί σε αντίθετη περίπτωση πικρίζει.

Στην αγορά θα βρείτε αρκετά προϊόντα με Μαστίχα όπως γάλα, γιαούρτι και φυσικά το μοναδικό λικέρ. Τα τελευταία χρόνια το απεριτίφ με άρωμα Μαστίχας κερδίσει όλο και περισσότερο τους λάτρεις των κοκτέιλ, έτσι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλά καταστήματα σερβίρουν μια άλλη εκδοχή της Μαστίχας.

Επίσης οι ιδιότητές της έχουν αγαπηθεί από τη βιομηχανία καλλυντικών. Προϊόντα στοματικής υγιεινής, σαπούνια, αρωματικά κεριά, αιθέρια έλαια αξίζουν μια δοκιμή.

Η Μαστίχα όμως έχει συνδεθεί με ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, τη Χίο. Η Μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν μοναδικό, αφού έχει κατοχυρωθεί η αποκλειστική προέλευσή της. Από το 1997 έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Στο νότιο τμήμα της Χίου βρίσκονται τα Μαστιχοχώρια, ιδιαίτερος προορισμός για τουρισμό, αφού η συλλογή της από τα μαστιχόδεντρα ξεκινάει τον Αύγουστο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X