Μελιτζάνες
Από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά λαχανικά, οι μελιτζάνες μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά και πολύ γεύση στα φαγητά μας.
-Η κατανάλωση του σκουρόχρωμου λαχανικού δίνει στον οργανισμό μας ασβέστιο, μέταλλα, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, πρωτεΐνη και βιταμίνη Α.
-Είναι καλή πηγή μαγνησίου, ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
-Στη μελιτζάνα βρίσκουμε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθάνε στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, ενώ ταυτόχρονα έχει αντιμικροβιακή δράση και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθάνε στη δυσκοιλιότητα και στην απώλεια βάρους.
Στην κουζίνα
- Στην αγορά εκτός από τις πολύ γνωστές μωβ μελιτζάνες, μπορούμε να βρούμε, τις τσακώνικες που έχουν ανοιχτό μωβ χρώμα με λευκές γραμμές, αλλά και τις λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης, οι οποίες είναι πολύ αγαπητές για τη γλυκιά τους γεύση.
- Οι τρόποι που μπορούμε να καταναλώσουμε το πολύτιμο αυτό λαχανικό είναι πολλοί. Ψητή, καπνιστή, σε σάλτσες, τουρσί και γλυκό του κουταλιού.
- Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι οι μελιτζάνες στο τηγάνισμα απορροφάνε αρκετό λάδι, για αυτό το λόγο μπορούμε να τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα.
- Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μελιτζάνα αγαπάει τη ζέστη, για αυτό το λόγο πρέπει να την καταναλώνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Μην ξεχνάμε ότι το χειμώνα οι μελιτζάνες που βρίσκουμε είναι θερμοκηπίου ή εισάγονται από άλλες χώρες.
- Μια πολύ καλή λύση είναι να ψήσουμε τις μελιτζάνες, όταν είναι σε αφθονία και να τις καταψύξουμε. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε τον αγαπημένο μας μουσακά όλο το χρόνο.
Διαβάστε επίσης: