Στο καλάθι του μήνα #Απρίλιος

Σπαράγγια

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης ξεκινάει γεμίζοντας το καλάθι μας με φρούτα και λαχανικά που μυρίζουν δροσιά. Τον Απρίλιο ας γνωρίσουμε ένα λαχανικό όχι τόσο διαδεδομένο στην κουζίνα μας, αλλά με μεγάλη παραγωγή στη χώρας μας, το σπαράγγι.

– Τα σπαράγγια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα πράσα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Τα είδη που είναι ευρέως γνωστά είναι τα λευκά σπαράγγια, τα ιώδη στα οποία η κορυφή του βλαστού έχει χρώμα μεταξύ ροζ και ιώδη, τα πράσινα σπαράγγια και τα ιώδη/πράσινα. Τα πράσινα σπαράγγια είναι πιο αρωματικά και πιο τρυφερά. Τα ιώδη σπαράγγια δέχονται για λίγες ώρες την επίδραση του ηλίου και η γεύση τους είναι πιο φρουτώδης. Τα λευκά είναι πιο σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση.

– Το ιδιαίτερο αυτό λαχανικό έχει πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό νερό, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Επίσης είναι πλούσια σε μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ενώ είναι φτωχά σε νάτριο. Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, 100g έχουν μόνο 26 θερμίδες. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα σπαράγγια συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, τονώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και δρουν κατά του διαβήτη.

– Ένα άλλο πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι προετοιμάζονται πολύ εύκολα, και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Είναι πολύ νόστιμα βραστά ή ψητά και τρώγονται σκέτα, με κρέας, ψάρι, μακαρόνια ή ρύζι.

Tip:

  • Δώστε προσοχή όταν τα αγοράζετε, τα καλύτερα είναι αυτά που οι κορυφές τους είναι τρυφερές και με λαμπερό χρώμα.
  • Στο ψυγείο δεν διατηρούνται για περισσότερο από τρεις ημέρες. Τοποθετήστε τα τυλιγμένα με μια βρεγμένη πετσέτα.
  • Πριν τα μαγειρέψετε, κόψτε το κοτσάνι που είναι σκληρό. Αν έχουν ίνες τις ξεφλουδίζουμε.
  • Τα βράζουμε δεμένα ματσάκι σε αλατισμένο νερό για 6 περίπου λεπτά χωρίς να σπάσουν οι κορυφές. Στο φούρνο τα ψήνουμε, αφού τα έχουμε ραντίσει με ελαιόλαδο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς. Τα σερβίρουμε με λαδολέμονο.
  • Το κάτω μέρος που κόβουμε δεν το πετάμε, φτιάχνουμε ένα γευστικό ζωμό λαχανικών για το φαγητό μας.

Το ελληνικό σπαράγγι τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τον έντονο ανταγωνισμό των υπόλοιπων χωρών. Εξάλλου μεγάλο μέρος της παραγόμενης ποσότητας στην Ελλάδα συσκευάζεται και εξάγεται. Στην αγορά θα τα βρείτε φρέσκα μέχρι τον Ιούνιο, η καλύτερη τους εποχή είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X