Με τα πρώτα κρύα τα αρώματα εσπεριδοειδών αναστατώνουν τις αισθήσεις. Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας που στο καλάθι μας μπορούν να μπουν υπέροχα προϊόντα. Εμείς ας μιλήσουμε για τα μανταρίνια!
-Αποτελεί φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
-Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη.
-Το μανταρίνι έχει και άλλες τρεις παραλλαγές (κλημεντίνες, satsuma, tangor). Η πιο διαδεδομένη είναι οι κλημεντίνες, που είναι τα πιο μικρά μανταρίνια. Η γλυκιά και αρωματική τους γεύση και το γεγονός ότι δεν έχουν κουκούτσια τα κάνει πιο δημοφιλή από τις άλλες.
-Μία μερίδα 100 γραμμαρίων έχει περίπου 53 θερμίδες.
Tip:
- Το μανταρίνι θυμίζει πορτοκάλι και έτσι μπορούμε να πάρουμε το χυμό του, έτσι έχουμε ένα υπέροχο κοκτέιλ χυμού με πολλά θρεπτικά συστατικά
- Μην πετάς τα φλούδια! Αφού έχουμε πλύνει το φρούτο πριν το καθαρίσουμε, μπορούμε να κρεμάσουμε τις φλούδες σε σκοτεινό χώρο και να τις αποξεράνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε όλο το χρόνο άρωμα μανταρινιού για σιρόπια και μαγειρευτά φαγητά.
- Ας μην ξεχνάμε τις αρωματικές μαρμελάδες με μανταρίνια ή ακόμα και με διάφορα είδη εσπεριδοειδών.
- Όταν προμηθευόμαστε μανταρίνια από την αγορά, θα πρέπει η επιδερμίδα τους να μην έχει κηλίδες. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος διατηρούνται για 2 με 3 ημέρες, ενώ στο ψυγείο μέχρι 10 ημέρες.
- Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, ας επιλέξουμε μανταρίνια με ελληνική ταυτότητα. Περιοχές με μεγάλη παραγωγή είναι η Χίος και η Κρήτη.