Στο καλάθι του μήνα #Νοέμβριος

Κάστανα

Με τα πρώτα κρύα το άρωμα του κάστανου γεμίζει τους δρόμους και τις κουζίνες. Μπορεί να το έχουμε συνηθίσει περισσότερο στα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων, αλλά το κάστανο είναι από τους καλύτερους χειμερινούς καρπούς που αξίζουν να είναι στην διατροφή μας.

– Αποτελούν μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών στα 100 γραμμ., δηλαδή το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

-Τα κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια μας παρέχουν 43 mg. Επίσης υψηλή είναι  και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη. Αποτελούν δε καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.

– Για την αποθήκευσή τους τοποθέτησε τα στο ψυγείο, μέσα σε πλαστική σακούλα, απ’ όπου έχετε αφαιρέσει τον αέρα, έτσι ώστε να τα διατηρήσετε για λίγες εβδομάδες.

Tip:

  • Επειδή δεν μπορούν να συντηρηθούν πολύ καιρό ωμά αγοράσετε μικρές ποσότητες κάθε φορά, άλλωστε τα κάστανα φιγουράρουν στους πάγκους μέχρι τον Ιανουάριο.
  • Συνοδεύστε τα φρούτα σας με ψητά κάστανα.
  • Η τιμή του κάστανου το 2012 ξεκίνησε στα 5 euro περίπου, αλλά στα μέσα του μήνα θα πέσει μέχρι και τα 3 euro.
  • Σε πολλές περιοχές της χώρας διοργανώνεται αυτή την εποχή η γιορτή κάστανου, κάντε μια βόλτα και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε από τις υπαίθριες αγορές και τα καλλιτεχνικά δρώμενα.
  • Επειδή στην αγορά κυκλοφορούν και κάστανα από άλλες χώρες, επιλέγουμε ελληνικά. Περιοχές που ευδοκιμούν καστανιές είναι στη Θεσσαλία, Μακεδονία και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X