Στο καλάθι του μήνα #Οκτώβριος

Κίτρινη κολοκύθα

Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση της η κίτρινη κολοκύθα ή η γλυκοκολοκύθα. Το χειμωνιάτικο αυτό λαχανικό με την υπόγλυκη γεύση έχει φίλους, αλλά και εχθρούς. Tο μόνο σίγουρο είναι όμως ότι μιλάμε για ένα πολύ δυναμωτικό λαχανικό που ταιριάζει σε πολλές συνταγές αλμυρές, αλλά και γλυκές.

– Η σάρκα της κίτρινης κολοκύθας περιέχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Β-καροτένιο, όπως και σε βιταμίνη C.  Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και ω-3 λιπαρά οξέα.

– Η κολοκύθα έχει διάφορα σχήματα και μεγέθη τα πιο συνηθισμένα που υπάρχουν είναι στρογγυλή και μακρόστενη με μακρύ λαιμό. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά και μικρού μεγέθους κολοκύθες (baby) βάρους περίπου 1.000γρ.

– Η συντήρηση μπορεί να γίνει σε ένα περιβάλλον σκοτεινό και στεγνό για αρκετούς μήνες.

Tip:

  • Προσοχή στο μαγείρεμα! Επειδή περιέχει πολύ νερό, μαγειρεύεται σχετικά γρήγορα. Ενδεικτικά τη μαγειρεύουμε 15 με 20 λεπτά.
  • Η κολοκύθα σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά όπως το καρότο, το σέλερι, το πράσο και την πατάτα δίνει μια εκπληκτική βελουτέ σούπα λαχανικών ιδανική για τις κρύες ημέρες.
  • Δοκιμάστε την παντού σε πίτες γλυκές και αλμυρές, σε πουρέ, συνοδευτικό με κρέας.
  • Εξαιτίας του μεγέθους της δεν μπορεί να καταναλωθεί γρήγορα, έτσι την αποθηκεύουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο με μεμβράνη. Για μεγαλύτερο διάστημα την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζουμε στην κατάψυξη, πάντα σε σακουλάκι.
  • Της ταιριάζουν μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο, ο κόλιανδρος, το κάρι, το δεντρολίβανο και το τζίντζερ.
  • Στο εξωτερικό την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου είναι γνωστή η γιορτή του Halloween, με βασικό πρωταγωνιστή την κίτρινη κολοκύθα. Διακοσμήστε το σπίτι σας με στρογγυλές κολοκύθες, οι οποίες μπορούν να γίνουν πολύ χαριτωμένες, αν χαράξετε αστείες ή άγριες φιγούρες πάνω της.
  • Διαβάστε εδώ μια γλυκιά συνταγή με κολοκύθα.
         

    Κολοκύθα Halloween

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X