Περπατώντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Πολλά είναι τα σημεία  αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το παλάτι της Κνωσού και λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από την πόλη, ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, μαγεύουν τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει το μινωικό πολιτισμό. Μετά από αρκετά χρόνια, το Μάιο του 2014 λειτούργησε ξανά ο ανακαινισμένος πλέον χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου.

Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την κρητική ιστορία, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η μινωική τέχνη, τα ανάκτορα, η καθημερινή και δημόσια ζωή, τα συστήματα γραφειοκρατίας και διοίκησης με τη χρήση γραφών και σφραγίδων, τις θρησκευτικές τελετουργίες και δοξασίες, αλλά και τις ταφικές πρακτικές και τις αντιλήψεις για τη μεταθανάτια ζωή κατέχουν κυρίαρχη θέση στα εκθέματα.

mouseio_hrakleio_honey jpg
Μοναδικά αριστουργήματα από χρυσό, όπως το κόσμημα με τις μέλισσες «Περίαπτο με μέλισσες» και το «Δακτυλίδι του Μίνωα» αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο της μινωικής χρυσοχοΐας.

mouseio_hrakleio_tauros jpg

Εξέχουσα θέση στα εκθέματα αποτελεί το ιερό ζώο της μινωικής θρησκείας, ο ταύρος. Από τα πιο εντυπωσιακά έργα της περιόδου είναι το ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής, το οποίο είναι τελετουργικό αγγείο, που γέμιζε με το απαραίτητο υγρό για τη σπονδή από μια τρύπα στον τράχηλο και άδειαζε από μια δεύτερη στο ρύγχος.

mouseio_hrakleio_saΑπό τα πιο γνωστά δείγματα του μινωικού πολιτισμού είναι το ειδώλιο της “μικρής θεάς των όφεων”

mouseio_hrakleio_kathapsia jpg

Η τοιχογραφία των ταυροκαθαψίων, των ριψοκίνδυνων αγώνων με ταύρο της μινωικής Κρήτης. Το αγαλματίδιο που παριστάνει άνδρα, ο οποίος αποδίδεται σε ελεύθερη, στιγμιαία κίνηση, ακριβώς την ώρα του άλματος πάνω από τον ταύρο.

mouseio_hrakleio_faistos

Ο δίσκος της Φαιστού
Το πιο γνωστό δείγμα της ιερογλυφικής μινωικής γραφής είναι ο μοναδικός στο είδος του δίσκος, που βρέθηκε στο ανακτόρου της Φαιστού. Στις δύο πλευρές του έχουν αποτυπωθεί σύμβολα σε μία σειρά, που ακολουθεί σπειροειδή διάταξη, ξεκινώντας από την περιφέρεια και καταλήγοντας στο κέντρο. Η αποτύπωσή τους έγινε με σφραγίδες, όταν ο πηλός ήταν ακόμη νωπός και για το λόγο αυτό ο δίσκος θεωρείται το παλαιότερο γνωστό δείγμα τυπογραφίας. Μέχρι σήμερα έχουν προταθεί διάφορες αποκρυπτογραφήσεις του κειμένου, καμία όμως δεν είναι απόλυτα πειστική. Η επικρατέστερη άποψη είναι, ότι ίσως αποδίδει κάποιο θρησκευτικό κείμενο ή ύμνο.

mouseio_hrakleio_pilino

Πήλινος κρατήρας με ανάγλυφα λουλούδια αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά και πρωτότυπα δείγματα της μινωικής κεραμικής.

mouseio_hrakleio_RING

Το «Δακτυλίδι του Μίνωα»

Tips:

  • Το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
  • Η είσοδος κοστίζει €6 ή με μειωμένο εισιτήριο €3. Αν κάποιος θέλει να επισκεφτεί και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού μπορεί να προμηθευτεί το ενιαίο εισιτήριο, το οποίο κοστίζει €10.
  • Το ωράριο είναι, τους θερινού μήνες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και το χειμώνα μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε πληροφορίες για το μουσείο εδώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X