Προορισμός: Montpellier Γαλλίας


Place de la Comédie

Προορισμός σε αυτό το ταξίδι είναι το Montpellier μέσω Λυών. Τη διαφορά σε αυτή τη διαδρομή την έκανε ο σταθμός των τραίνων. Υπήρχε ένα πανέμορφο μαύρο πιάνο στην κεντρική αίθουσα του σταθμού. Εκεί μπορεί ο κάθε ταξιδιώτης να παίξει και να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε τυχαία επιλεγμένο ακροατήριο. Η μουσική ακούγεται σε όλο το σταθμό και η ακουστική του βοηθάει με τον καλύτερο τρόπο. Είναι μαγικό.. Ίσως να έφταιγε και το γεγονός ότι είχα την τύχη να δω ένα Γάλλο μπαμπά να παίζει ένα γλυκό κομμάτι στο πιάνο με την κόρη του στα πόδια. Μοναδική εικόνα… δεν χρειάζεται περιγραφή, φανταστείτε το. Αυτή θα μπορούσα να πω ήταν και η πρώτη επαφή με το διαφορετικό άρωμα της Γαλλίας.

Lyon

Εικόνα 1 από 4

Σταθμός Λυών

Το ταξίδι με το τρένο από τη Λυών για το Μονπελιέ αρχίζει να αποκαλύπτει το μεσογειακό κλίμα του τελικού προορισμού. Τι θα περίμενε να παρατηρήσει κάποιος στις αγροτικές εκτάσεις πέρα από αμπέλια; Σωστά! Απέραντα και αμέτρητα αμπέλια, νέα και παλιά.
Η έξοδος από το τρένο στο Μονπελιέ, δεν διέφερε και πολύ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκής πόλης, δηλαδή ανθρώπους να ζητούν βοήθεια και αστυνομία για να επιβάλει την «τάξη». Για τις μεγάλες διαφορές στις κοινωνικές τάξεις θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες για όλες τις πόλεις (Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Αθήνα, Λονδίνο κλπ.), αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Δε θεωρώ ότι φταίει η πόλη και ο τόπος, οπότε το αφήνω στην κρίση σας και την οπτική σας γωνία.

Αδαμάντιος Κοραής

Η πόλη, μικρή και πολύ όμορφη. Αρκετά κλασσικά κτήρια και όμορφες πλατείες. Κεντρικό σημείο για την περιπλάνηση σας θα μπορούσε να είναι η κεντρική και γνωστότερη πλατεία του Μονπελιέ, η Place de la Comédie. Φορέστε άνετα παπούτσια και τολμήστε να περιπλανηθείτε στα διάφορα σοκάκια που συνδέονται με τις κεντρικές αρτηρίες που ξεκινούν από την πλατεία. Όμορφα σημεία για φαγητό και ποτό σας περιμένουν σε κάθε γωνία. Αν είσαι Έλληνας θα είσαι περήφανος να περπατάς στους δρόμους και τις πλατείες καθώς πολλά είναι τα ελληνικά ονόματα και τα ελληνικά στοιχεία. Τους έχουν εμπνεύσει οι ελληνικοί μύθοι και ο ελληνικός πολιτισμός και αυτό αντανακλάται παντού. Η νίκη της Σαμοθράκης (αντίγραφο εκείνης που κοσμεί το Λούβρο) σε καλωσορίζει στην πλατεία Ευρώπης, ενώ το άγαλμα του Κοραή σε κεντρικό σημείο της πόλης (κοντά στη στάση «Αντιγόνη» του τραμ) σου θυμίζει το μεγάλο του έργο από το δικό του μετερίζι. Το άγαλμα του Απόλλωνα παρακάτω στην ίδια στάση του τραμ κρατάει παρέα στους περαστικούς.

Μιας και αναφερθήκαμε στα τραμ, μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε ότι τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας είναι καταπληκτικά και πολύ καλά οργανωμένα. Κάθε γραμμή τραμ έχει τα δικά της βαγόνια με το δικό τους χρώμα για να τα ξεχωρίζεις εύκολα! Αν χρειαστείτε ταξί τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα, γιατί η πόλη έχει πολύ λίγα! Μου θύμισε το μικρό και γραφικό Ντέλφτ της Ολλανδίας όπου έπρεπε να μοιραστείς το ταξί με άλλους επιβάτες αν έφευγες από το ίδιο σημείο. Αυτή είναι και η ομορφιά των μικρών πόλεων, έχουν άλλο ρυθμό. Οπότε αφεθείτε σε αυτόν και απολαύστε τη διαμονή σας.

Χτένια

Φαγητό φανταστικό! Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους καθώς μιλάμε για σχεδόν παραθαλάσσιο μέρος. Δοκιμάστε χτένια, μύδια και άλλες θαλασσινές λιχουδιές φτιαγμένες με τις παραδοσιακές γαλλικές συνταγές ή τις πιο μοντέρνες εκδοχές τους. Πάντα στις επιλογές σας στα ταξίδια προτιμήστε τοπικά εστιατόρια και όχι εκείνα που φαίνονται εύκολα σε τουριστικά μέρη, για ευνόητους λόγους. Με αυτή τη λογική βρέθηκα σε ένα εστιατόριο όπου η χρήση αγγλικών δεν άλλαζε καθόλου την εμπειρία και την επικοινωνία! Το «Trio of Creme Brulee» είναι το πρώτο πιάτο που μου ανακαλεί η μνήμη μου όταν βλέπω το όνομα Le Chat Perché. Ναι, όπως το φαντάζεστε το πιάτο ήταν τρείς διαφορετικές κρεμ μπρουλέ! Η μία είχε βάση πραλίνα φουντουκιού, τη λατρεύουν οι Γάλλοι, η δεύτερη ινδοκάρυδο και η τρίτη βατόμουρο. Εξίσου υψηλού γευστικού επιπέδου ήταν και το κύριο πιάτο που δοκίμασα, πάπια ψητή στο φούρνο. Ξέρετε ήταν προσεγμένη μέσα σε τσέρκι και τα λοιπά καλλωπιστικά των σεφ. Η ισορροπία των γεύσεων στο πιάτο ήταν ξεχωριστή. Τολμήστε να δοκιμάσετε κρασιά που δεν έχετε ξαναδεί. Είσαστε στη Γαλλία, αν δεν δοκιμάσετε ιδιαίτερες ετικέτες εδώ πού θα το κάνετε;

Tips:

  • Προτιμήστε κάποιο εβδομαδιαίο εισιτήριο ή πολλαπλών διαδρομών που συμπεριλαμβάνει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πάντα.
  • Περπατήστε στις υπαίθριες λαϊκές αγορές (π.χ. εκείνη κοντά στη στάση Αντιγόνη) για να πάρετε μία ιδέα από τις πρώτες ύλες της καθημερινής κουζίνας των Γάλλων στο νότιο τμήμα.
  • Αν σας αρέσει το κρέας να είναι καλοψημένο, δεν έχετε παρά να το τονίσετε στον σερβιτόρο. Οι πιθανότητες να καταλάβει τι εννοείτε εσείς well-done είναι πολύ λίγες, καθώς βρίσκεστε στη Γαλλία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X