Το φθινόπωρο είναι η εποχή του τρύγου και όπου υπάρχουν αμπέλια, τα πατητήρια έχουν πάρει φωτιά. Για πολλούς αποτελεί παιδική ανάμνηση, χαμένη στη φασαρία της καθημερινότητας, για άλλους μια επιθυμία που δεν έχουν εκπληρώσει ακόμα!
Η περίπτωση να ζήσει κάποιος από κοντά τη γιορτή αυτές τις ημέρες , όπου το σταφύλι γίνεται χυμός, είναι εμπειρία. Όσοι όμως δε βρίσκονται σε κάποιο χωριό ή κοντά σ’ ένα οινοποιείο θα μείνουν και φέτος με την επιθυμία;
Κατά τη γνώμη μου, όχι. Μπορεί αμπέλι να μην μπορούμε να τρυγήσουμε στα αστικά κέντρα, μούστο όμως μπορούμε να φτιάξουμε με την οικογένεια να συμμετέχει σύσσωμη. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά η επεξεργασία του σταφυλιού θα φανεί πολύ ενδιαφέρουσα. Σε πρώτη φάση βρίσκουμε ώριμα σταφύλια από το εμπόριο. Λαϊκή αγορά, super market μπορούν να μας προμηθεύσουν με αρκετά κιλά. Η περίπτωση να έχουμε στην αυλή μας μια κληματαριά, η οποία να έχει σταφύλια , είναι επίσης από τις καλύτερες λύσεις.
Αφού έχουμε το λαχταριστό φρούτο στην κουζίνα μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Επειδή δε θα χρειαστούμε το μούστο για κρασί, μπορούμε να πλύνουμε τα τσαμπιά. Τα κοτσάνια καλό είναι να τα κρατήσουμε, γιατί βοηθάνε να βγει ο χυμός.
Σε αυτήν τη φάση πρέπει να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο πατητήρι. Μια μεγάλη λεκάνη θα μας βοηθήσει σε αυτό. Στρώνουμε στο μπαλκόνι ένα ύφασμα και την τοποθετούμε. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με τους εθελοντές που θα πατήσουν τα σταφύλια. Χρειάζονται από 2 άτομα και πάνω, για να βοηθάει ο ένας τον άλλο. Όταν ο πρώτος χυμός βγει, με μια κατσαρόλα και ένα σουρωτήρι ξεκινάμε το στράγγισμα. Τις ρόγες που μένουν στο σουρωτήρι τις ξαναβάζουμε για πάτημα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον 20 λεπτά. Στο τελικό στάδιο μπορούμε να στύψουμε τα στέμφυλα με τα χέρια μας, ώστε να στραγγίξουν εντελώς.
Ο χυμός του σταφυλιού
Το χυμό που έχουμε πρέπει να τον σουρώσουμε και να τον βάλουμε σε μια κατσαρόλα για να βράσει ή να τον ”κόψουμε” όπως λέγεται το στάδιο αυτό. Θα χρειαστούμε δυο με τρεις κουταλιές στάχτη, την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από τον ξυλόφουρνο της γειτονιάς. Βάζουμε το μούστο σε σιγανή φωτιά να ζεσταθεί και φτιάχνουμε ένα πουγκί από πανί με τη στάχτη. Όταν αρχίσει να βράζει ο μούστος, τοποθετούμε το πουγκί στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Σε αυτήν τη φάση προσέχουμε, γιατί το μείγμα μας θα αφρίσει και πρέπει να το καθαρίσουμε με μια κουτάλα. Πρέπει να το αφήσουμε να βράσει για μισή ώρα. Βγάζουμε το πουγκί και αφήνουμε το μούστο να κρυώσει εντελώς. Καλό θα ήταν να τον αφήσουμε αρκετές ώρες ή μια νύχτα , για να κατασταλάξει.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε το μούστο. Για το στράγγισμα χρησιμοποιούμε το σουρωτήρι, αφού πρώτα έχουμε τοποθετήσει μέσα σε αυτό ένα καθαρό άσπρο πανάκι. Προσέχουμε να μην ταραχτεί ο μούστος, γιατί έχει κατακάθι κι αυτό θα μας δυσκολέψει. Αν το κρίνουμε αναγκαίο επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Στη συνέχεια χωρίζουμε το μούστο για να φτιάξουμε μουσταλευριά και πετιμέζι.
Διαβάστε τη συνταγή, μουσταλευριά ή πετιμέζι