Οι φακές είναι ίσως από τα λίγα όσπρια που μπαίνουν εύκολα στην κουζίνα μας, για τη θρεπτική τους αξία, αλλά και το εύκολο μαγείρεμα τους. Αντίθετα με όλα τα άλλα όσπρια, οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα και είκοσι λεπτά βρασίματος αρκούν. Ας γνωρίσουμε όμως τα είδη της φακής που μπορουμε να βρούμε στην αγορά.
Στην Ελλάδα συνηθέστερα καταναλώνουμε ένα είδος την κλασική καφέ, μετρίου μεγέθους. Τα είδη της φακής όμως είναι 13 και περισσότερα που μπορούμε να συναντήσουμε σε όλο τον κόσμο.
Σημαντικό μερίδιο στην αγορά έχουν οι ελληνικές φακές που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία, τον Έβρο και σε μερικά νησιά. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει την ψιλή φακή Εγκλουβής Λευκάδας κάντε το γρήγορα.
Η γνωστή ψιλή καφέ φακή
Κατέχει τη συντριπτική πλειονότητα της αγοράς, τόσο της ελληνικής καλλιέργειας όσο και των εισαγωγών. Ιδανική η χρήση της για σούπα, αφού κρατάει το σχήμα της και είναι σπυρωτή.
Η χοντρή φακη
Έχει χρώμα ανοιχτό πράσινο ή καφέ χωρίς στίγματα και ο σπόρος της είναι μεγάλος και πλατύς, φτάνοντας μέχρι και τα 10 χιλιοστά. Συνήθως χρησιμοποιείται για σαλάτες.
Η κόκκινη σπασμένη φακή
Έχει αποκτήσει ήδη το κοινό της, γιατί βράζει πολύ γρήγορα, χυλώνει εύκολα, έχει γλυκιά γεύση και είναι πιο εύπεπτη. Εισάγεται από την Τουρκία ή την Ινδία και συνήθως είναι βιολογικής καλλιέργειας. Δοκιμάστε την σε πουρέ φακής, ενώ μπορεί να καταναλωθεί σε παιδικά γεύματα από νωρίς. Από αυτό το είδος φτιάχνεται και το αλεύρι φακής, καθώς και τα ζυμαρικά από φακή.
Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να μάθετε για το αλεύρι κάνναβης, κόκκινης φακής και ξηρών καρπών
Η μαύρη φακή
Το ευρέως γνωστό όνομά της είναι Μπελούγκα ή φακές χαβιάρι. Είναι μαύρες και το σχήμα τους μικρό και στρογγυλό. Ευκολότερα θα τη βρείτε βιολογική, ενώ είναι ακριβότερη εξαιτίας της μικρής παραγωγής της. Δοκιμάστε τη στο κλασικό φακόρυζο και σε σαλάτες.
Η πράσινη φακή
Εχει μια πιπεράτη γεύση, ενώ χρειάζεται περισσότερο βράσιμο. Δεν χυλώνει και είναι ιδανική για σούπα λαχανικών και σαλάτες. Βράζοντας τη με μυρωδικά και λαχανικά μπορείτε να να φτιάξετε μπιφτέκια φακής. Η πιο γνωστή ποικιλία είναι οι Γαλλικές πράσινες φακές, αλλά δεν κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Εάν και η φακή δεν ταιριάζει τόσο με καυτερά μπαχαρικά, η πράσινη έχει ιδιαίτερη γεύση όταν συνδυάζεται με τσίλι ή κάρυ.
Tips:
- Μαγειρεύουμε τις φακές χωρίς αλάτι, μόνο με δαφνόφυλλο και μπαχαρικά. Αλατίζουμε στο τέλος.
- Οι φακές είναι μια καλή πηγή σιδήρου και θα πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του.
Δείτε τη συναγή: Πουρές κόκκινης φακής με μανιτάρια