Γνωριμία με το κρητικό κρασί στο οινοποιείο Ντουράκη

Μετά από πολύ καιρό ήρθε η ώρα να ξεσκονίσω μία παλιά μου συνήθεια, τις βόλτες στα οινοποιεία. Η περιπλάνηση στους δρόμους του κρασιού είναι κάτι που με εντυπωσιάζει. Κατά την επίσκεψή μου στην Κρήτη έβαλα στο χάρτη οινοποιεία, τα οποία δουλεύουν με αγάπη την τέχνη του κρασιού. Πρώτη μου στάση το Οινοποιείο Ντουράκη, στον Αλίκαμπο Χανίων.

O Ανδρέας Ντουράκης λίγο μετά την ξενάγηση

Το μαγευτικό τοπίο στον ορεινό Αποκόρωνα και οι υπέροχοι άνθρωποι της οικογένειας Ντουράκη είναι δυο πράγματα που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον από την αρχή.  Στις  εγκαταστάσεις ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι η παράδοση συναντάει το μοντέρνο με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Το Κτήμα Ντουράκη ιδρύθηκε το 1986 από τον οινολόγο Ανδρέα Ντουράκη, ο οποίος διαθέτει μακρά εμπειρία στο κρασί. Κατά την επίσκεψή μου στους χώρους του οινοποιείου είχα τη χαρά να παρευρεθώ σε μία ξενάγηση από τον ίδιο. Οτιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικό όταν στο αφηγείται ένας άνθρωπος που η αγάπη του για το κρασί τον έκανε να δημιουργήσει μία από τις πιο οργανωμένες μονάδες στην Κρήτη.

Από τις καλύτερες στιγμές ήταν η βόλτα στις υπόγειες κάβες παλαίωσης. Εκεί το κρασί ξεκουράζεται και περιμένει στα βαρέλια και στις φιάλες τον ιδανικό χρόνο. Ο χώρος ήταν σκοτεινός και ανεξερεύνητος, ενώ τα αρώματα του κρασιού έφτιαχναν στο μυαλό ιστορίες για το κτήμα και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί.

Γνωριμία με τα κρασιά

Το Κτήμα Ντουράκη εμφιαλώνει 17 ετικέτες κρασιού. Η προσήλωση στις τοπικές ποικιλίες (Βιδιανό, Μανδηλάρι, Κοτσιφάλι, Βηλάνα, Ρωμέικο) δίνουν κάθε χρόνο εξαίσια κρασιά, τα οποία αποτελούν γευστική πρόκληση για Έλληνες και ξένους. Με σεβασμό καλλιεργούνται και διεθνείς ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Carignan, Syrah, Merlot). Το οινοποιείο καλλιεργεί τα αμπέλια του κυρίως με βιολογικό τρόπο, έτσι χρησιμοποιείται μόνο κομποστοποιημένη οργανική μάζα για τη λίπανση και η καταπολέμηση των ασθενειών γίνεται μόνο με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.

Από τις ετικέτες βιολογικού οίνου ξεχώρισα το Λύχνος Ντουράκη Λευκός από σταφύλια της ποικιλίας Βιδιανό, μία από τις πιο αξιόλογες γηγενείς λευκές ποικιλίες της Κρήτης.

Η Mαλβαζία είναι η πλουσιότερη σε αρώματα κρητική ποικιλία. Το Λευκός Ξηρό Kudos Malvazia Aromatica, το δοκίμασα για πρώτη φορά λίγο πριν την επίσκεψή μου στο οινοποιείο. Τα αρώματα εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών, η φρουτώδης και ζωηρή γεύση δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Το σίγουρο είναι ότι  η επαφή με το Malvazia Aromatica θα σας κάνει να μην αρκεστείτε σ’ ένα μόνο ποτήρι.

Για τους λάτρεις του ερυθρού οίνου το πάντρεμα της ντόπιας ποικιλίας Κοτσιφάλι με τη διεθνή ποικιλία Syrah δίνει την ετικέτα Kudos Κοτσιφάλι Syrah. Το έντονο ρουμπινί, κόκκινο χρώμα και η βελούδινη γεύση του θα το κατατάξουν στις αγαπημένες σας επιλογές για να συνοδεύσετε το φαγητό σας και όχι μόνο.

Ένα προϊόν που έχει μπει στη λίστα αναμονής είναι το γλυκό κρασί Euphoria Romeiko. Παράγεται από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Ρωμέικο και η περιορισμένη παραγωγή του το κάνει δυσεύρετο. Το ιδιαίτερο αυτό κρασί κατάφερε να κερδίσει ασημένιο μετάλλιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό από το  Decanter Magazine World Wine Awards 2013.

Στους χώρους του οινοποιείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει διάφορες ετικέτες στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα.

Επίσης υπάρχει μουσείο, όπου  εκτίθενται εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή κρασιού, ενώ φιλοξενούνται τακτικά εκθέσεις ζωγραφικής και μουσικές εκδηλώσεις.
Το οινοποιείο βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και είναι ανοιχτό στο κοινό κατόπιν συνεννοήσεως. Οργανώστε την οινογευσία σας επικοινωνώντας  στο info@dourakiswinery.gr ή στο  28250 51761. Για όσους αγαπούν τα social media ακολουθήστε το Κτήμα Ντουράκη στο Facebook και στο Twitter.

2 Comments

  • Dimitris , 14 Νοεμβρίου, 2013 @ 3:22 μμ

    Υπέροχη “ξενάγηση”! Η αλήθεια είναι ότι πάντα θαύμαζα τα κρητικά κρασιά και τις παραδοσιακές ποικιλίες. Κάθε τόπος πρέπει να αναδείξει τα δικά του, επιτέλους.

    • jmorou , 14 Νοεμβρίου, 2013 @ 3:28 μμ

      Έχεις δίκιο Δημήτρη. Πρέπει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τα ελληνικά κρασιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X