Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου λίγο πριν μας αποχαιρετίσει ο αγαπημένος μήνας του καλοκαιριού, τα εκκλησάκια του Αγίου Φανουρίου έχουν την τιμητική τους. Παρομοίως και οι νοικοκυρές κάθε σπιτιού, που διαφημίζουν την πετυχημένη τους συνταγή για φανουρόπιτα. Ο λαός λέει ότι όταν θέλεις να φανερωθεί κάτι από αντικείμενο μέχρι τύχη και υγεία αφιερώνεις τη φανουρόπιτα στον άγιο. Τα υλικά είναι τα ίδια τις περισσότερες φορές, πάντα όμως πρέπει να είναι 7, 9 ή 11, όπως επιβάλλει η παράδοση. Αν βρεθείτε φέτος σε κάποια εκκλησία εκείνη την ημέρα σίγουρα θα βιώσετε ένα γαστρονομικό αφιέρωμα στις φανουρόπιτες. Δοκιμάστε και μη διστάσετε να ζητήσετε συνταγές.
Και τώρα η συνταγή της μαμάς, καλοφάγωτη και του χρόνου!
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 1 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 1 φλ. σταφίδες
- 1 κ.γ. κανέλα
- 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Αφήνουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με το κονιάκ και το νερό να μουσκέψουν και να φουσκώσουν. Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό, το ξύσμα και με σύρμα δουλεύουμε πολύ γρήγορα με κυκλικές κινήσεις να λιώσει η ζάχαρη. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με την κανέλα και το υγρό. Με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε (αν θέλουμε ντύνουμε με χαρτί ψησίματος) στρογγυλό ταψί 32εκ. Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 1 ώρα. Θέλει καλό ψήσιμο γιατί κρατάει υγρασία. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε σε μια σχάρα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Διαβάστε επίσης: Μουσταλευριά ή πετιμέζι
1 Comment