Η οινική εμπειρία του Beaujolais 2012

Ξεκίνησε για άλλη μια χρονιά η διάθεση του πρώτου κρασιού της χρονιάς από τη γη της Βουργουνδίας. Δεν είναι άλλο, από το γνωστό Beaujolais. Στις 15 Νοεμβρίου 2012  οι Γάλλοι γιόρτασαν τον ερχομό της νέας σοδειάς με το γνωστό σύνθημα Le Beaujolais nouveau est arrivé. Το Beaujolais είναι ένα ερυθρό με έντονα αρωματικό κρασί, που προέρχεται από την τοπική ποικιλία Gamay. Ο χαρακτηρισμός Νouveau υποδηλώνει τη νεότητά του κρασιού αυτού.

Η γεύση του χαρακτηρίζεται εκρηκτικά φρουτώδη. Στο στόμα το κρασί είναι εύκολο και ιδιαίτερα ελαφρύ, ειδικά καθώς έχει οινοποιηθεί εξ ολοκλήρου σε ανοξείδωτη δεξαμενή και δεν έχει περάσει καθόλου από δρύινο βαρέλι. Πίνεται ευχάριστα, και μάλιστα ο ανάλαφρος χαρακτήρας του μας επιτρέπει να το πιούμε ελαφρώς δροσερό.
Το Beaujolais είναι φτωχό σε τανίνες έχει όμως πληθώρα αντιοξειδωτικών. Μπορούμε να το σερβίρουμε σκέτο, ως ένα απλό κόκκινο κρασί, ενώ συνοδεύει τυριά, ποικιλίες αλλαντικών ή εύκολα πιάτα.

Η γιορτή αυτή ξεκίνησε από τα τοπικά μπαρ, καφενεία της περιοχής Beaujolais και της Λυών. Κάθε φθινόπωρο η άφιξη του “νέου” Beaujolais γιορτάζετε με μεγάλο κέφι, από ένα πληθυσμό στο σύνολό του σχεδόν μεθυσμένο στο τέλος της τρίτης Πέμπτης του Νοέμβρη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση του κρασιού αυτού είναι επιτρεπτή για οκτώ μήνες μόνο, καθώς στη συνέχεια αποσύρεται και καταστρέφεται.

Tip:
Βάλτε το στην κουζίνα. Μπορεί να δώσει τα αρώματα του στα φαγητά που συνήθως ταιριάζει το κόκκινο κρασί. Στη ζαχαροπλαστική δοκιμάστε αχλάδια και μήλα ποσέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X