Στο καλάθι του μήνα #Μάρτιος


Χαλβάς

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της αναμονής για την Άνοιξη. Τα πρώτα λουλούδια κάνουν την εμφάνιση τους στη γη. Αυτό το μήνα επιλέγουμε να βάλουμε στο καλάθι ένα προϊόν που δεν απουσιάζει ποτέ από τον Μάρτιο, αφού ο χαλβάς από ταχίνι είναι το σήμα κατατεθέν της Σαρακοστής και της Καθαράς Δευτέρας.

– Ο χαλβάς από ταχίνι είναι ένα προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας και καλύπτει την ημερήσια ανάγκη σε πρωτεΐνες. Παρασκευάζεται κατά 60% από το ταχίνι και αναμιγνύεται με σιρόπι ζάχαρης, μέλι ή φρουκτόζη. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε χαλβά με γεύσεις βανίλια, κακάο, με αμύγδαλα, με επικάλυψη σοκολάτας.
– Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο συμμετέχουν στην καλή υγεία των οστών. Στην περίοδο της νηστείας, το ταχίνι μαζί με τους ξηρούς καρπούς αποτελούν ιδανικές εναλλακτικές λύσεις για πρόσληψη ασβεστίου.
– Η μεγάλη περιεκτικότητα σε σησάμι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, που μειώνουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα και διευκολύνουν την πέψη.
– Μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας σαν σνακ ή επιδόρπιο, όμως πρέπει να γνωρίζουμε τις πολλές θερμίδες που αποδίδει, τα 100 γρ. έχουν 500 θερμίδες. Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του όμως δίνουν στον οργανισμό πολλά οφέλη, για αυτό η καλύτερη πρόταση είναι να καταναλώνεται με μέτρο.
– Σημαντικά είναι και τα επίπεδα σιδήρου που εμπεριέχονται στο ταχίνι και κατά συνέπεια και στο χαλβά. Συνδυάστε το λοιπόν με ένα φρούτο που είναι πηγή βιταμίνης C, για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Tip:

  • Ο χαλβάς του μπακάλη όπως είναι επίσης ευρέως γνωστός πωλείται χύμα ή συσκευασμένος ιδιαίτερα αυτή την εποχή, αφού δεν λείπει από κανένα τραπέζι της Σαρακοστής.
  • Για ποικιλία δοκιμάστε έξυπνες παρασκευές γλυκών με το χαλβά, όπως τρουφάκια, κέικ, παγωτό.
  • Η τιμή του χαλβά κυμαίνεται από 6 έως 10 ευρώ το κιλό. Τις ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα θα βρείτε πολλές προσφορές στα καταστήματα και για το χαλβά. Αγοράστε λίγο περισσότερο και συντηρήστε τον στο ψυγείο τυλιγμένο σε χαρτί ψησίματος.

Της στιγμής!

Ετοιμάζουμε εύκολο δροσερό επιδόρπιο με χαλβά.
Θα χρειαστούμε 1 κιλό παγωτό βανίλια και 300γρ χαλβά της αρεσκείας μας. Αφήνουμε το παγωτό σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά και στη συνέχεια το βάζουμε στο κάδο του μίξερ και το χτυπάμε να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χαλβά ψιλοκομμένο. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά και το βάζουμε σε μπολ κατάλληλο για κατάψυξη. Αφού το αφήσουμε να παγώσει για τουλάχιστον 1 ώρα σερβίρουμε λαχταριστές μπάλες παγωτό χαλβά και γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X