Η Ευρώπη δίνει παλμό, γιατί θέλει να αναπνεύσει!


Πόση δύναμη μπορεί να έχει μια Πανευρωπαϊκή απεργία ενάντια στην οικονομική κρίση; Μια σημαντική κίνηση πραγματοποιούν σήμερα 14 Νοεμβρίου οι πολίτες και τα συνδικάτα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών μαζί με τα κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοπολιτικά προβλήματα.

Έλληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Φιλανδοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Γερμανοί κατεβαίνουν στους δρόμους κατά της λιτότητας και της πολιτικής των κυβερνήσεων που στέκονται απέναντι από τον πολίτη.

Στην Αθήνα τα συνδικάτα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δυναμική είναι η παρουσία της Ισπανίας στις κινητοποιήσεις, στη διάρκεια της νύχτας ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων, UGT και CCOO, βγήκαν στους δρόμους τους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, αγορών και σταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία. Στη Βαρκελώνη ομάδες συνδικαλιστών έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων έξω από την αγορά χονδρικής πώλησης Μερκαμπάρνα και στη Μαδρίτη εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν τα μεσάνυχτα, αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και αναγκάζοντας όσα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά να κλείσουν. ¨Γενική απεργία”, “Οχι, όχι δεν φοβόμαστε”, φώναζαν οι νέοι διασχίζοντας τις λεωφόρους της ισπανικής πρωτεύουσας.  Οι Ισπανοί διοργανωτές θέλησαν να διαφημίσουν την σημερινή απεργία με ένα συγκλονιστικό βίντεο με τίτλο Ανάπνευσε.

Οι δυσκολίες που περνάνε οι Έλληνες ήταν η αφορμή για το φυλλάδιο που δημοσίευσε η αυστριακή συνομοσπονδία με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Χαρακτηριστικά γράφει η αφίσα: Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν πληρώσει για ό,τι έχει κάνει ο αχαλίνωτος χρηματοπιστωτικός τομέας. Με την ανεργία, την αύξηση της φτώχειας, τα δραστικά μέτρα λιτότητας, τις περικοπές των συντάξεων και της κοινωνικής πρόνοιας».

Δυναμικό παλμό δίνει και η Γαλλία, όπου έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Τα γερμανικά συνδικάτα εργαζομένων επέλεξαν να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στις δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις, αλλά όχι με απεργίες.

Η σημερινή ημέρα είναι ένα μάθημα όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για όλο τον κόσμο. Οι δυσκολίες που βιώνουν τα κράτη είναι ένας δύσκολος δρόμος που δεν μπήκαν μόνο από δικά τους λάθη. Οι πολίτες είναι πλέον καιρός να καταλάβουν ότι η σωτηρία δεν θα έρθει από τους πολιτικούς, αλλά από τους πολίτες.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και derstandard.at

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X